Bild broschyr

Bli kund

Med anledning av de senaste dagarnas medierapportering kring de svenska bankernas miljardinvesteringar i fossilindustrin är det många som söker ett hållbart bankalternativ och vi är väldigt glada över att så många har hittat till oss.

Är Ekobanken en vanlig bank?

Ekobanken är en vanlig bank med svensk insättningsgaranti men med några skillnader:

  1. Vi är en medlemsbank och det är medlemmarna som äger banken. Vi är inte en fullservicebank. Det betyder att det finns tjänster som vi inte har, exempelvis har vi inte något bankkort eller är anslutna till Swish. Däremot är vi det bästa alternativet för dig som exempelvis vill ha ett hållbart sparande eller som vill ha ett grönt bolån.
  2. Vi är transparenta med vad vi lånar ut pengar till vilket innebär att vi är öppna vilka företag och föreningar som har lån i banken. Som lånekund hos oss blir ditt företag eller förening synlig för hela vårt nätverk på olika vis och som kund får du veta vad vi använder dina pengar till medan de är på banken.
  3. Vi är en engagerad och kunnig finansieringspartner till ekologiska, sociala eller kulturella företag och föreningar.

Swish och bankkort

En av de vanligaste frågorna vi får är om vi har något bankkort och om vi är ansluta till Swish. Tyvärr har vi inget av dem. En av anledningarna är att det är förenat med stora kostnader att ansluta sig för en liten bank som vår. Ekobanken är ett hållbart sparalternativ i första hand för privatpersoner. Vi behöver helt enkelt bli större och få fler kunder för att utveckla tjänster för privatsidan. Däremot finns det kreditkort som går att koppla med autogiro till sitt konto i Ekobanken och ha kvar sitt konto i en av de större bankerna och använda det för sina Swish-betalningar.

Bryr du dig om vad dina pengar gör på banken?

Som kund hos oss vet du vad pengarna gör när de är på banken. Vi är den enda banken i Sverige som är transparenta med vår utlåning till företag och föreningar och vi lånar endast ut till dem som arbetar för ett hållbart samhälle ekologiskt, socialt och kulturellt.
Vill du vara med och förändra samhället i en mer hållbar riktning är vi det rätta alternativ för dig. Vi kan inte erbjuda alla tjänster men vi kan erbjuda ett hållbart sparande där du garanterat vet vad dina pengar används till.

Privatperson

Hur gör jag för att bli kund i Ekobanken?

Du blir enkelt kund genom att fylla i vår ansökan.
Tänk på att du också behöver ha en annan bank för att kunna ha Bank-ID, kort och om du behöver tillgång till Swish.

Kan jag koppla mitt befintliga kreditkort till mitt konto i Ekobanken?

Ja, det finns kreditkort på marknaden som kan anslutas med autogiro till ditt konto i Ekobanken.

Internet- och mobilbank

Ekobanken erbjuder både internet- och mobilbank där du kan göra de flesta av dina bankärenden. Detta kostar 110 kr/halvår.

Vill du bara ha ett sparkonto utan betaltjänster är det kostnadsfritt.

Kan jag ha ett regelbundet sparande från en annan bank till Ekobanken?

Ja det går bra. Lägg in en regelbunden, stående överföring i din andra internetbank (ej autogiro).

Kan jag ansöka om privatlån i Ekobanken?

Ja, du kan ansöka om lån till exempelvis boende.

Hur blir jag medlem i Ekobanken?


Du ansöker om att bli medlem
Att bli medlem och ägare av banken kostar 1000 kr i grundinsats. Vill du köpa ytterligare andelar betalar du den aktuella kursen.
Medlemskap i Ekobanken är en offentlig uppgift.

Fler frågor och svar kring våra privatjänster hittar du här

Företag och föreningar

Hur blir vi kunder i Ekobanken?

Alla företag och föreningar som vill bli kunder hos oss behöver fylla i vårt kontaktformulär och sedan tar vi kontakt med er.

Kan mitt företag/förening bli medlem i Ekobanken?

För att vara företags- och föreningskund i banken behöver ni också vara medlemmar i banken. Det administreras vid öppnandet av ert engagemang.

Finansiering

Vi finansierar verksamheter och projekt som är samhällsförnyande i bred mening, samtidigt som de behöver ha en sund ekonomi och organisation. En låneansökan prövas alltid först utifrån Ekobankens utlåningskriterier, så att det finns ett ekologiskt, socialt eller kulturellt mervärde. Vi vill vara en naturlig samarbetspartner för den sociala ekonomin och det hållbara företagandet i Sverige.

Tjänster för företag och föreningar

Ekobanken kan erbjuda de flesta företagstjänster. I dagsläget kan vi inte erbjuda företagsswish. Vi ger inte ut bankkort utan det kan hanteras via fristående aktör. Fler frågor och svar kring våra företagstjänster hittar du här 

Tveka inte att höra av dig till oss om du har ytterligare frågor.