Ekobankens resultat och kurs på andelar

Ekobanken har ett mycket bra resultat 2022. Resultatet efter skatt uppgår till 3,6 mkr. Räntenettot och övriga rörelseintäkter har ökat med 13 %. Banken har fortsatt inga konstaterade kreditförluster. För tredje året i rad har banken den största bruttoutlåningen någonsin, det vill säga utlåningen utan att dra av amorteringar, slutplaceringar eller avslutade lån. Ökningen av nettoutlåningen är också på en hög nivå, ca 18 %. Inlåningen från allmänheten är i stort sett oförändrad. Under 2022 har banken lånat ut till spännande och innovativa projekt, fått många nya kunder, en ny internet- och mobilbank har lanserats. Styrelsen har satt en ny kurs på tillkommande andelar så att den ökar med 2,9 %, till 1406 kr/1000 kr. 

Under 2022 har banken återigen kunnat delta i konferenser, seminarier och möta befintliga och nya kunder, medlemmar och samarbetspartners. Efter en lång tid med extremt låga räntor i samhället ökade räntorna under 2022. Samtidigt står Sverige inför sämre ekonomiska tider. 2023 spås att präglas av en hög och stigande inflation som centralbankerna i världen försöker att få bukt med. Det finns en oro bland människor och företag för hur ekonomin kommer att påverka tillvaron. Banken följer samhällsutvecklingen och hur den kan komma att påverka kunderna allteftersom. 

Banken får många frågor angående tjänsteutvecklingen. Tjänsteutvecklingen balanseras mellan vad kunderna mest efterfrågar i förhållande till kostnaden för att etablera en ny tjänst. Utvecklingen av tjänsten integrerad bokföring har pågått under 2022 och kommer att erbjudas företags- och föreningskunder under första delen av 2023.

Ekobankens vision är att ställa kapital till förfogande för den hållbara omställning som världen behöver nu och framöver. Banken vill driva på för att skapa ett finansiellt system där pengarna är till för människan och planeten. Vi ska vara den mest trovärdiga banken i Sverige när det gäller att förvalta våra kunders pengar så att de stödjer hållbarhet. Missionen är att arbeta transparent och att bidra till att göra kapital mindre anonymt så att människor kan ta ansvar för hur pengar verkar, hur pengar investeras och varifrån lånade medel kommer. Vi gör det möjligt för våra kunder att genom utlåning, sparande och medlemsinsatser/andelsägande i banken bidra till ett hållbart samhälle.

Avslutningsvis vill vi på banken tacka alla kunder, medlemmar och samarbetspartners för ett fint och innehållsrikt 2022. 

Föreningsstämma och bankens 25-årskalas

Årets föreningsstämma kommer att hållas 28 april i Ytterjärna kulturhus och i samband med den kommer vi fira att Ekobanken fyller 25 år i år! Vi planerar också att återigen ha en minimässa med våra in- och utlåningskunder innan stämman.

Kallelsen till stämman kommer i nästa nummer av Goda affärer och på vår hemsida. Håll utkik för mer information.